Ένταση ηλεκτροστατικού πεδίου

Διδάσκοντες: π.Γ. Αναγνωστόπουλος, Αν. Καθηγητής (Συντονιστής), Θ. Σαρρής, Επ.Καθηγητής

Ένταση ηλεκτροστατικού πεδίου

Δημοσίευσηαπό dimka » 22 Ιαν 2009, 14:23

καλημέρες!!!

έστω ότι έχω μια σφαίρα ακτίνας α και είναι γεμάτη με χωρικό φορτίο πυκνότητας ρ = k*r, 0 < r < a. Η ένταση σε τυχαίο σημείο στο εσωτερικό της σφαίρας είναι

Εικόνα

επειδη έχουμε κατανομή όγκου θέτουμε dq = ρ*dV, άρα

Εικόνα

από δω και κάτω πως προχωράμε όμως ;;;;;
ευχαριστώ
dimka
Newbie

Re: ένταση ηλεκτροστατικού πεδίου

Δημοσίευσηαπό Pagouras » 22 Ιαν 2009, 15:13

Κανεις αντικατασταση dV= -r^2sinθ drdφdθ και υπολογιζεις το τριπλο ολοκληρωμα που προκυπτει. Για τα ορια ολοκληρωσης ισχυει 0<r<R, 0<φ<2π 0, 0<θ<π
Άβαταρ μέλους
Pagouras
Sr. Member

Re: ένταση ηλεκτροστατικού πεδίου

Δημοσίευσηαπό Stokos » 22 Ιαν 2009, 15:16

Φίλε μου έχεις ξεκινήσει με τελείως λάθος αντιμετώπιση της άσκησης. Όταν θέλουμε να βρούμε ηλεκτρικό πεδίο το οποίο δημιουργεί συμπαγής σφαίρα το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσουμε το νόμο του Gauss θεωρώντας νοητή ομόκεντρη σφαίρα ακτίνας r με r<a αν θέλουμε να βρούμε το πεδίο εντός της σφαίρας και r>a αν θέλουμε να βρούμε το πεδίο εκτός της σφαίρας.

Η συγκεκριμένη άσκηση, μιας και είναι "κλασική" την έχουμε κάνει και με το μεταπτυχιακό και την έχω ανεβάσει στις σημειώσεις για το μάθημα, συγκεκριμένα σελ. 6.1 για το πεδίο εκτός της σφαίρας και σελ. 6.2 για το πεδίο εντός της σφαίρας, οπότε μπορείς να τη διαβάσεις από εκεί.

Εdit:
Pagouras έγραψε:Κανεις αντικατασταση dV= r^2sinθ drdφdθ και υπολογιζεις το τριπλο ολοκληρωμα που προκυπτει. Για τα ορια ολοκληρωσης ισχυει 0<r<R, 0<φ<2π 0, 0<θ<π

Λάθος! Αυτό δε μπορούμε να το κάνουμε στη συγκεκριμένη άσκηση. Αυτό το κάνουμε όταν θέλουμε να βρούμε φορτίο ή δυναμικό τα οποία είναι μη διανυσματικά μεγέθη, για τον υπολογισμό της έντασης πρέπει να λάβουμε υπόψη τη διανυσματική της φύση. Στο 99% των ασκήσεων που ζητείται υπολογισμός έντασης μια απλή αντικατάσταση στο τύπο δεν είναι αρκετή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη συμμετρία του προβλήματος. Στις σημειώσεις μου έχω όλες τις "κλασικές" περιπτώσεις: ευθεία, δίσκος, δακτύλιος, σφαίρα, πλάκα απείρων διαστάσεων. ;)
Stokos

Re: Ένταση ηλεκτροστατικού πεδίου

Δημοσίευσηαπό dimka » 22 Ιαν 2009, 16:46

στις σημειώσεις σου stokos λες ότι

Εικόνα

επειδή είναι καιρός που τα έχω να τα δω .... με πιάνεις; Η παραπάνω σχέση από που βγαίνει ; Μήπως από την ολοκληρωτική μορφή του ν΄μου του Gauss (βλ. παρακάτω) ;

Εικόνα

ευχαριστώ
dimka
Newbie

Δημοσίευσηαπό Stokos » 22 Ιαν 2009, 16:53

Διάβασε την άσκηση απο την αρχή επειδή αυτά που ρωτάς υπάρχουν αναλυτικά στο 1ο ερώτημα (σελ. 6.1) και τα χρησιμοποιώ απ'ευθείας και στο δεύτερο ερώτημα το οποίο σε ενδιαφέρει...

Για να βρω ουσιαστικά το πεδίο πάω και υπολογίζω το ολοκλήρωμα στο αριστερό μέλος συναρτήσει του E, το ολοκλήρωμα στο δεξί μέλος αντικαθιστώντας το Q = Spdv κατα τα γνωστά και λύνω ως προς E.
Stokos

Δημοσίευσηαπό Geokon » 25 Ιαν 2009, 20:13

Stoke μια ερωτησούλα γιατί έχω κολλήσει τώρα. Στην σελίδα 6,1 εκεί που βγάζεις αποτέλεσμα 4πΕr^2 είναι σωστό αυτό? Γιατί έχουμε (-cosθ)... Για κοίτα και πες μου. Thanx
Άβαταρ μέλους
Geokon
Newbie

Δημοσίευσηαπό Stokos » 25 Ιαν 2009, 20:23

Geokon έγραψε:Stoke μια ερωτησούλα γιατί έχω κολλήσει τώρα. Στην σελίδα 6,1 εκεί που βγάζεις αποτέλεσμα 4πΕr^2 είναι σωστό αυτό? Γιατί έχουμε (-cosθ)... Για κοίτα και πες μου. Thanx

είναι: -(cos(π) - cos(0) = cos(0) - cos(π) = 1 -(-1) = 2 οπότε ναι σωστό είναι...
Stokos

Δημοσίευσηαπό dimka » 26 Ιαν 2009, 15:55

Στους υπολογισμούς της 6.1 έχουμε ότι ….

Εικόνα

Μπορούμε να δούμε πως γίνεται η απόδειξη ; ; ; ; ;
dimka
Newbie

Δημοσίευσηαπό Kevin » 26 Ιαν 2009, 16:00

Επειδή είναι κάπως μεγάλος συλλογισμός (αφορά αλλαγή μεταβλητών) δεν γίνεται να εξηγηθεί εδώ αλλά βρίσκεται στις σελίδες 53-55 στο βιβλίο του Griffiths αναλυτικότατα. Μάλιστα αν κάτσεις ένα 10λεπτο και δεις προσεκτικά τον τρόπο που βγαίνει η εξίσωση, μπορείς να την "βγάζεις" οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να χρειάζεται παπαγαλία!

Καλή συνέχεια
Kevin

Δημοσίευσηαπό Stokos » 26 Ιαν 2009, 16:04

dimka έγραψε:Στους υπολογισμούς της 6.1 έχουμε ότι ….

Εικόνα

Μπορούμε να δούμε πως γίνεται η απόδειξη ; ; ; ; ;

Αντικαθιστάς το ds σε σφαιρικές συντεταγμένες (σελ. 1.3) και παίρνεις όρια έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η σφαίρα δηλ. θ από 0->π και φ από 0->2π.
Stokos

Δημοσίευσηαπό LoVaBiLL » 26 Ιαν 2009, 18:26

Kevin έγραψε:Επειδή είναι κάπως μεγάλος συλλογισμός (αφορά αλλαγή μεταβλητών) δεν γίνεται να εξηγηθεί εδώ αλλά βρίσκεται στις σελίδες 53-55 στο βιβλίο του Griffiths αναλυτικότατα. Μάλιστα αν κάτσεις ένα 10λεπτο και δεις προσεκτικά τον τρόπο που βγαίνει η εξίσωση, μπορείς να την "βγάζεις" οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να χρειάζεται παπαγαλία!

Αυτή η απόδειξη θα μπορούσε να είναι θεωρία; Δεν ανήκει πιο πολύ στις ασκήσεις;...Θέλω να πω πως ίσως είναι άτοπος ο συλλογισμός της μη παπαγαλίας για το συγκεκριμένο ερώτημα (Τυπολόγιο). Θα το έχεις μπροστά σου...ε; ή τα έχω μπερδέψει κανονικά;
Άβαταρ μέλους
LoVaBiLL
Hero Member

Δημοσίευσηαπό Kevin » 26 Ιαν 2009, 18:28

Σωστό! Τώρα θα έχουμε ανοιχτές σημειώσεις για τις ασκήσεις. Τις προάλλες όμως δεν υπήρχαν στο τυπολόγιο.
Kevin

Δημοσίευσηαπό Stokos » 26 Ιαν 2009, 18:33

Μα η μαθηματική εισαγωγή (συστήματα συντεταγμένων, ολοκληρώματα κ.τ.λ.) ήταν ύλη της προηγούμενης προόδου ούτως ή άλλως.
Stokos

Δημοσίευσηαπό Kevin » 26 Ιαν 2009, 18:34

Άρα μπορεί και τώρα να ζητήσει απόδειξη και να πρέπει να την ξέρουμε? (για το τμήμα θεωρίας πάντα)
Kevin

Δημοσίευσηαπό Stokos » 26 Ιαν 2009, 18:48

Kevin έγραψε:Άρα μπορεί και τώρα να ζητήσει απόδειξη και να πρέπει να την ξέρουμε? (για το τμήμα θεωρίας πάντα)

Τέτοιου είδος απόδειξη όχι... Οι αποδείξεις θα έχουν σχέση με πεδία, π.χ. νόμος gauss
Stokos

Επόμενο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες