Φίλε μου έχεις ξεκινήσει με τελείως λάθος αντιμετώπιση της άσκησης. Όταν θέλουμε να βρούμε ηλεκτρικό πεδίο το οποίο δημιουργεί συμπαγής σφαίρα το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσουμε το νόμο του Gauss θεωρώντας νοητή ομόκεντρη σφαίρα ακτίνας r με r<a αν θέλουμε να βρούμε το πεδίο εντός της σφαίρας και r>a αν θέλουμε να βρούμε το πεδίο εκτός της σφαίρας.
Η συγκεκριμένη άσκηση, μιας και είναι "κλασική" την έχουμε κάνει και με το μεταπτυχιακό και την έχω ανεβάσει στις σημειώσεις για το μάθημα, συγκεκριμένα σελ. 6.1 για το πεδίο εκτός της σφαίρας και σελ. 6.2 για το πεδίο εντός της σφαίρας, οπότε μπορείς να τη διαβάσεις από εκεί.
Εdit:
Pagouras έγραψε:Κανεις αντικατασταση dV= r^2sinθ drdφdθ και υπολογιζεις το τριπλο ολοκληρωμα που προκυπτει. Για τα ορια ολοκληρωσης ισχυει 0<r<R, 0<φ<2π 0, 0<θ<π
Λάθος! Αυτό δε μπορούμε να το κάνουμε στη συγκεκριμένη άσκηση. Αυτό το κάνουμε όταν θέλουμε να βρούμε φορτίο ή δυναμικό τα οποία είναι μη διανυσματικά μεγέθη, για τον υπολογισμό της έντασης πρέπει να λάβουμε υπόψη τη διανυσματική της φύση. Στο 99% των ασκήσεων που ζητείται υπολογισμός έντασης μια απλή αντικατάσταση στο τύπο δεν είναι αρκετή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη συμμετρία του προβλήματος. Στις σημειώσεις μου έχω όλες τις "κλασικές" περιπτώσεις: ευθεία, δίσκος, δακτύλιος, σφαίρα, πλάκα απείρων διαστάσεων.